Here we go again!

Nu da året 2020 er overstået, kan jeg lige så godt forsøge at få gang i denne blog.

Jeg vil lægge ud med at berette fra Portugal, hvor smittetrykket fortsat er meget højt. Portugal har ca. 10 millioner indbyggere og antallet af smittede stiger med godt og vel 6.000 personer i døgnet. Derfor indførte regeringen i Lissabon i ugen før jul et krav om at masker skal bæres uden for husets fire vægge. Det virker dog ikke til at have den nødvendige virkning, for smittetrykket stiger. I nogle områder af Portugal ligger det på over 900 personer pr. 100.000 indbyggere. Personligt synes jeg ikke, at det er overraskende, for alle caféer, restauranter og hoteller har været åbne selv nytårsaften. Der kunne gæster tage på restaurationer frem til kl. 23.00.
Nærmest som en logisk konsekvens har den portugisiske regering udstedt et tidsbegrænset udgangsforbud, der gerne skulle lukke landet fra kl. 13.00 om eftermiddagen til kl. 05.00 om morgenen. Foreløbig ser det ud til, at portugiserne overholder dette pålæg.

carlos-do-carmo_por-morrer-uma-andorinha
Desuden skal der lige henvises til at en af de helt store portugisiske fado-sangere, Carlos do Carmo, er afgået ved døden den 1. januar 2021. Han var mere end en fado-sanger, han var en kulturbærer, der var en af de drivende kræfter bag ved at få fado anerkendt som en del af verdens kulturarv i 2011. Rent stilmæssigt lagde han ud med at synge klassisk fado, inden han - blandt andet inspireret af Frank Sinatra - begyndte at introducere jazz og sydamerikanske toner i fadoen. Carlos do Carmo har om tiden i diktaturet sagt, at man naturligvis skulle overholde formen, men at der altid var mulighed for at lægge noget ind mellem linjerne. Meget sigende hed et album, som han udgav i 1973, "At dræbe en svale". Allerede billedet siger mere end tusinde ord…..

Mere information kan findes her på wikipedia.

Alle læsere ønskes et godt nytår og et lykkebringende 2021. Forhåbentlig får vi mulighed for at ses personligt i dette år.