alpsnews.eu© 2017 Sten Harck

Onkel Joakim på afveje i Østrig

De fleste tyske delstater har en egen bank. Den er jo rar at have ved hånden - især hvis man er Onkel Joakim. Men det er desværre de færreste tyske ‘Landesbanken’, der klarer sig godt. Den nordtyske af slagsen har været godt involveret i en række finansielle skandaler, de østtyske er til dels blevet købt op af vesttyske - hvis disse ikke selv stod med håret i postkassen, da krisen begyndte af kradse i 2008-2009.

En af disse banker, der troede, at den kunne sæve over vandet, er den Bayrische Landesbank. Den ville være stor. Så derfor købte den en bank i Østrig. Og det gik ikke godt. Prisen var i 2007 små 1,6 milliarder euro (godt og vel 10 milliarder danske kroner). To år senere solgte banken tilbage til Østrig for 1 euro (godt og vel syv-en-halv danske kroner).

I dag startede så et søgsmål ved Landsretten i München mod den tidligere østrigske datter om et beløb på 2,3 milliarder euro. Penge, som BayernLB mener, at den kun lånte datteren i nabolandet som følge af krav til bankens egenkapital. Hypo Alpe Adria (HGAA) er i mellemtiden gået i betalingsstandsning og prøves genoprettet af den østrigske stat. Allerede af den grund må HGAA ikke betale penge til BayernLB - siger HGAA - og ikke mindst den østrigske stat, som alene i år bliver nødt til at støtte HGAA med to milliarder euro, hvis banken ikke skal gå konkurs.

Sagen blev i dag åbnet med parternes anbringender. Landsretten skal nu bl.a. tage stilling til, om sagen skal foregå ved domstolen i Bayern, men efter østrigsk ret eller ej. Sidstnævnte mener BayernLB, at det bør.

Og så er vi tilbage ved Anders And. For i den fortælling ville Onkel Joakim også bebrejde Anders......