alpsnews.eu© 2017 Sten Harck

Here we go again...or?

Historien gentager sig. Siges det. Nu bør blikket rettes mod Østrig. 17 år efter, at de øvrige EU-lande indførte sanktioner mod Alpelandet, som dengang havde fået en koalitionsregering, der blandt ande omfattede FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs), deltager FPÖ atter i regeringen.

Men meget er sket i de seneste 17 år. Især er næsten alle europæiske lande rykket længere mod højre. Mest ekstremt f.eks. i Ungarn eller Polen, hvor højrekræfter er så konkrete trusler mod demokratiet, at EU-kommissionen bl.a. har anlagt en sag mod den polske regering for direkte at udhule retsstatsprincippet.

Nu altså også Østrig. Hvor FPÔ tidligere - magen til det Danske Folkeparti - satsede stærkt på at komme ud af de Europæiske Union, har FPÖ nu været nødt til at sluge EU for at få magt.

Selvom der således ikke sættes spørgsmålstegn ved medlemsskabet af den Europæiske Union, så markerer FPÖ sig fortsat med meget højrepopulistiske budskaber. Så egentlig burde de øvrige EU-lande atter overveje sanktioner. Og dog - for eller burde Danmarks forhold til bl.a. menneskerettighederne jo også gåes efter i sømmene. For i 2000 var det en europæisk frygt for, hvad FPÔ kunne finde på af uhyrligheder, der første til en uvildig undersøgelse af menneskerettighedernes situation i Østrig. I Danmark er menneskerettighederne også under pres - især, men desværre også kun "blandt andet", at DF. De danske socialdemokrater synes også villig til at lade menneskerettigheder være menneskerettigheder for at komme på talefod med DF. Så inden Østrig granskes burde Danmark også ses efter i sømmene.

Men: tiden er en anden. Viktor Orbán i Ungarn. Regeringen i Polen. Dansk Folkeparti i Danmark. Le Pen i Frankrig. Højrepopulismen har gode kort i disse stunder. Så derfor er der givetvis ingen, der skriger op om FPÖs regeringsdeltagelse i Wien. Desværre. For højrekræfter har alle dage forsøgt på at begrænse friheden. Og den er værd at kæmpe for.