alpsnews.eu© 2017 Sten Harck

Entartete Kunst

Næsten 75 år efter den såkaldte Krystalnat, natten mellen den 9. og 10. november 1938, hvor mere end 1.400 synagoger og jødiske forsamlingshuse blev plyndrede eller sat i brand, har det tyske nyhedsmagasin “Focus” i dag en historie om et nu næsten to år gammelt fund af godt og vel 1.500 malerier af det nazisterne kaldte ‘entartete’ kunst. Det var kunst, der ikke levede op til nazisternes forestilling om det rigtige liv - så med andre ord måtte størstedelen af den moderne kunst ikke vises.

Samtidig sørgede de nazistiske magthavere for at købe - eller rettere sagt røve - betydelige samlinger af den forhadte kunst fra jødiske familier eller jødisk ejede samlinger. De godt 1.500 malerier, der nu er blevet fundet hos en familie i München, hører øjensynligt til den gruppe af billeder, der forsvandt under rædselsregimet. Og som alle troede var forsvundet for evigheden.

Næsten samtidig med - og dette er et helt andet emne - blev over 20.000 indbyggere i Düsseldorf evakueret på grund af en gammel allieret bombe fra 2. verdenskrig.

Selvom disse to historier ikke har det fjerneste tilfælles, så viser det dog, at Tyskland - 68 år efter krigens afslutning - ikke finder den fornødne ro til at lægge historien bag sig. Dette skal ikke ses som en opfordring til, at tyskerne skal glemme historien, bestemt nej, men blot vise, at nyheder relateret til naziregimet fortsat er aktuelle i dagens Tyskland.

Dette skal man huske på, når man diskuterer fred med f.eks. de tidligere jugoslaviske stater og deres mulighed for at indgå tættere relationer med EU. Her har tonen fra Brussels typisk været, at de nye stater på Balkan-halvøen skulle demonstrere deres vilje til fred. Men man skal huske på, at krigen dér ikke er mere end små 20 år siden.......

Fortsat god uge.