alpsnews.eu© 2017 Sten Harck

Wehret den Anfängen!

Dette ordsprog, der maner til eftertanke, kan bedst oversættes til: vær påpasselige fra første øjeblik af. Wehret den Anfängen – det er det helt rette at sige på denne Auschwitz-dag. For 72 år siden befriede russiske soldater de sidste små 7.0000 indsatte af den nationalsocialistiske udryddelseslejr. Auschwitz - er om noget blevet symbol for det menneskeforagtende system, nationalsocialisterne etablerede efter magtovertagelsen den 30. januar 1933. Jøder, homoseksuelle, handicappede, socialdemokrater, præster – alle blev ofre for nationalsocialisternes løgne, terror og fordrivelse.

Wehret den Anfängen – for ikke nok med, at vi i dag er vidner til et generelt højre-ryk i samfundet. Nej, tonen i den offentlige debat er også blevet langt hårdere. Ikke nok, at man angriber den politiske modstanders politiske holdninger. Nej, mangt en gang angribes politikere eller debattører også personligt.

Og desværre indgår ikke kun fakta i den offentlige debat. Vort samfund har udviklet sig til et såkaldt ’post-faktisk’ samfund. Øjensynligt vinder den, der er bedre til at sælge den store løgn. Ingen nævnt – ingen glemt.

Men disse løgne ser ud til at legitimere overgreb – og ikke kun verbale overgreb. I Tyskland steg antallet af angreb mod asylcentre fra 177 i 2014 til 1.031 i 2015. Tallene er fra det tyske forbundspoliti, Bundeskriminalamt (BKA). Tallene for 2016 foreligger ikke. Men man kan kun håbe, at tallet er faldet.

Håbe. Derfor skal vi alle passe på, det sprog vi bruger. I flæng, i samtaler med vore venner, i den offentlige debat. Det gælder især rollemodeller og ikke mindst politikere. Det er en bevidst sondring, jeg foretager mellem disse grupper. For alt for tit synes politikere at være drevet af meningsmålinger og forsøg på at fange en populistisk bølge.

Denne omsiggribende populisme gør det vanskeligt at drøfte tingene sagligt. For selvfølgelig er det en berettiget frygt, at pensionister her i Tyskland er bange for, at den store flygtningestrøm betyder forringede vilkår for dem. Denne frygt skal man drøfte. Og forklare. Men sagligt. Ikke populistisk. Et eksempel herpå var de danske socialdemokrater i det forrige folketingsvalg. Her forsøgte kammeraterne nærmest at overgå Dansk Folkeparti i at være mest udlændingefjendsk. Det var - og bliver - billig populisme.

Wehret den Anfängen – på Auschwitz-dagen er det tid til at stoppe op. Tænke på alt det gruelige, der skete for over 70 år siden. Og vide, at vi alle sammen har en forpligtelse til at forhindre, at minoriteter atter udsættes for overgreb. Det må aldrig ske igen – sådan lød budskabet efter 2. verdenskrig. Desværre hører overgreb, krig og elendighed til vores dagligdag.

Selv i dag er der krig i Europa. Krigen i Ukraine synes dog at være glemt – midt i den aktuelle frygt for dem amerikanske præsidents forsøg på at overgå sig selv i usaglig argumentation og populisme. Men der er krig. En krig, som efter Murens fald i 1989 ikke syntes at være mulig. Men den er en realitet. Selv i Europa. Dagen i dag bør minde os om, at det er værd at kæmpe for demokratiet og freden.

Over 1,1 millioner mennesker anslås at være blevet dræbt i Auschwitz.